Joanna Concejo muinasjutuillustratsioonid trepigaleriis

Septembris on Pärnu Keskraamatukogu trepigaleriis üleval poola kunstniku ja kirjaniku Joanna Concejo raamatuillustratsioonide näitus.

Joanna Concejo on sündinud 1971. aastal Poolas Slupskis ja õppinud Poznani Kaunite Kunstide Akadeemias graafikat. 1998. aastal, pärast joonistamise ja illustratsiooni eriala lõpetamist, asus ta elama Prantsusmaale. Concejo kunstnikukarjäär sai alguse 2002. aastal kunstiinstallatsioonidega, Busani biennaalil Koreas. Järgnevatel aastatel toimus mitu tema loomingu näitust, muuhulgas Berliinis ja Pariisis. 2004. aastal esitas ta oma joonistused Bologna rahvusvahelisele lasteraamatumessile, kus need kvalifitseerusid illustraatorite näitusele. Sellest sai alguse tema karjäär raamatukunstnikuna. Joanna Concejo raamatuid on avaldatud Itaalias, Prantsusmaal, Hispaanias, Šveitsis ja Poolas. Kirjastuse Format eestvõttel ilmus Poolas ja Prantsusmaal IBBY poolt auhinnatud leporello vormis raamat „Prints kommipoes” Marek Bienczyki tekstiga ning Poola nobelisti Olga Tokarczuki tekstiga „Kaotatud hing”, mis on tõlgitud rohkem kui kahekümnesse keelde ja autaustatud Bologna Ragazzi Award Special Mentioniga ja Monaco Rahvusvahelise Noorteraamatukogu White Raveniga (Internationale Jugendbibliothek). 2024. a 7. mail esitleti raamatut kirjandusfestivalil Prima Vista. Adam Mickiewiczi Instituudi ja ERMi eestvõttel lugejateni toodud eestikeelne väljaanne on pühendatud Tartule kui UNESCO kirjanduslinnale ja 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnale.
Joanna Concejo loomingut eksponeeriti Eestis esmakordselt 2016. aastal näitusel „Look! Polish Picture Book!”, mille korraldas Läänemeremaade Kultuurikeskus Gdanskis koostöös Eesti Lastekirjanduse Keskusega. Mitmeid tema töid näidati ka 2020. aastal Tallinna illustratsioonitriennaalil „Pildi Jõud” Eesti Rahvusraamatukogus, kus ta sai diplomi pildi „Lõuna” eest ning auhinnaks Eesti rahvamustriga kindad, mis tuletasid talle meelde lapsepõlve ja tekitasid huvi Eesti vastu.
2. augustil 2023 avati Eesti Lastekirjanduse Keskuses Joanna Concejo isikunäitus, mida autor ise tutvustas 8. septembril. Sama näitust on Poola Vabariigi Suursaatkonna vahendusel eksponeeritud Saare Maakonna Keskraamatukogus, Haapsalu Läänemaakonna raamatukogu lasteosakonnas ja Tapa Keskraamatukogus. 2. novembril 2023. a külastas Joanna Concejo taas Tallinna, et vastu võtta mainekas VII Tallinna illustratsioonitriennaali grand prix raamatu „Kaotatud hing” illustratsioonide eest.
2024. aasta mais avati Tartu Linnaraamatukogus, Tartu Ülikooli Raamatukogus, Tartu Mänguasjamuuseumis ning Eesti Rahva Muuseumis mitmeid Joanna Concejo tööde väljapanekuid Kirjandusfestivali Prima Vista ja Euroopa Kultuuripealinna 2024 raames. Kogu suve jooksul oli tema muinasjuttude illustratsioonide näitus avatud Kabli Seltsimajas Pärnumaal. Muinasjuttude „Punamütsike” ja „Metsluiged” illustratsioonid jõudsid hiljem Pärnu Keskraamatukokku, kus neid saab vaadata septembri lõpuni. Seejärel suunduvad need Valga Muuseumisse ning novembris algab nende teekond Lätis. Septembris saab Joanna Concejo töid näha ka Tartu Mänguasjamuuseumis, Tallinna Botaanikaaias, RMK Kabli ja RMK Kiidjärve külastuskeskustes.
Joanna Concejo tööde väljapanekut Eestis korraldavad Poola Vabariigi Suursaatkond, Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Adam Mickiewiczi Instituut koostöös kohalike partneritega.