Raamatuklubi 14. novembril: Arbujate luule

Novembrikuu raamatuklubi toimub 14. novembril kl 17.30 rippsaalis ja sel korral loeme Arbujate luulet.

Novembris, hingedekuul, räägime Arbujatest. Folklooris nimetati arbujaks ennustajat, nõidujat, kes on vahendajaks elavate ja hingedeilma vahel. Selle nimetuse pakkus 1938. aastal moodustatud kirjanduslikule rühmitusele Bernard Kangro. 1938. aastal ilmus luulekogumik „Arbujad”, mille pani kokku kriitik Ants Oras. B. Kangro pakutud pealkirja all avaldasid oma luulet Betti Alver, Bernard Kangro, Uku Masing, Kersti Merilaas, Mart Raud, August Sang, Heiti Talvik, Paul Viiding. Nad ei moodustanud selgepiirilist rühmitust, vaid olid noored poeedid, keda sidusid ülikooliõpingud Tartus ja üliõpilasselts Veljesto, ühised kohvikusistumised, paljutõotav ja lootusrikas loomingutee algus.


1940ndate aastate poliitiline olukord lõhestas arbujate read. Heiti Talvik vangistati ja suri Siberis. Betti Alver ja Uku Masing jäid Tartus sisepagulusse, nende luuletusi ei avaldatud aastakümneid. August Sang ja Kersti Merilaas heideti 1950. aastal Kirjanike Liidust välja, Rootsi pagenud Bernard Kangro looming oli kodumaal põlu all. Vaid Raud ja Viiding kohanesid uue võimuga. Kangro on koondanud oma mälestused ja ülevaate nende kõigi loometeest kahte kogumikku, mille andis välja Eesti Kirjanike Kooperatiiv Lundis (Rootsi) – „Arbujad“ (1981) ja „Arbujate kaasaeg“ (1983).


Tänavu tähistame August Sanga 110. (27. juuli)  ja Heiti Talviku (9. november)  ja Paul Viidingu (22. mai) 120. sünniaastapäeva. 25. märtsil möödus 30 aastat Bernard Kangro surmast.

Lugemissoovitusi:

  • Arbujad : valimik eesti lüürikat / koostanud Ants Oras ; [järelsõna: Sirje Olesk ; illustratsioonid: Arkadio Laigo ; kunstiliselt kujundanud Kersti Tormis]. [Tallinn] : Tänapäev, 2001 . 249, [6] lk. : ill.
  • Arbujate luulekogud, soovi korral novellid (P. Viiding, M. Raud) või romaanid (B. Kangro)

 

Sündmus Facebookis

Raamatuklubiga võib liituda igal ajal. Osalemine on tasuta.

Lisainfo: heda.piiriste@pkr.ee

reet.roosi@pkr.ee

karin.tedre@pkr.ee